Om den svåra konsten att samarbeta – lunchseminarium i Ytterjärna

Publicerad av den 23 april 2013 i Allmänt | 0 kommentarer

Vår tids arbetsplatser är i större grad än någonsin beroende av samarbete. Inte bara samarbete, utan effektiv samverkan med människor som i många avseenden kan vara helt olika oss själva. Vi behöver lära oss empati för det annorlunda, att ha fantasi nog för att förstå andra människor trots att deras livsöden är främmande för oss. Syftet är inte att utplåna motsättningar (vilket i sig leder till en särskild form av dysfunktionell arbetsplats) utan att ha ett meningsfullt utbyte trots stora skillnader när det gäller erfarenheter, värderingar och världsbild. Samarbete är en komplicerad social interaktion som kräver träning och tid till reflektion. Precis som musikerna i en orkester måste vi lära oss bevara vår individualitet men samtidigt ingå i något större. Att förstå och anpassa oss efter varandras sätt att spela.

Den antroposofiska rörelsen har varit en innovativ föregångare inom en rad kända områden som odling, pedagogik och medicin. Inom alla dessa områden har hela tiden krävts ett samarbete för att få verksamheterna att fungera. Vi har nu kommit till den punkten att vi har något att lära av historien, vad som varit framgångsrikt och varför, samtidigt som vi måste blicka framåt och se vad som krävs för att möta de utmaningar som ligger framför oss i form av samarbete. Rudolf Steiner formulerade ideal för dessa samarbeten i form av ”den sociala lagen”. Hur kan vi omsätta den i praktik? Och vad krävs för att för att möta vår tids krav på samarbete?
Kom till vårt lunchseminarium och lyssna till Philip Bäckmo som pratar inledande på temat samarbete och den sociala lagen, varpå vi har ett gemensamt samtal utifrån frågeställningarna.
Seminariet är kostnadsfritt men anmälan är obligatorisk. Vi bjuder på ekologisk lunch från 12:00, seminariet börjar sedan 12:30. Om du trots allt inte kan komma ber vi om din avanmälan senast den 30 april.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>