Tydliga mål gör arbetsgrupper ineffektiva

Publicerad av den 12 februari 2013 i Ledarskap | 0 kommentarer

I en doktorsavhandling om Kollektiv förmåga vid Handelshögskolan i Stockholm av Philip Runsten uppmärksammas en aspekt som sällan lyfts fram, ja man skulle nästan kunna tala om ett paradigmskifte eller i varje fall en provokation av invanda föreställningar och praxis.

Runsten har studerat vad som egentligen gör kunskapsintensiva arbetsgrupper effektiva och konstaterar att de flesta arbetsgrupper presterar långt under sin potential och att det inte alls är förekomsten av tydliga och gemensamma mål som skapar framgången. Istället är ett kännetecken för framgång att grupperna har komplexa bilder av sitt uppdrag och att deltagarna nätverkar intensivt med varandra och visar omsorg om gruppens deltagare.

Många grupper fungerar långt ifrån optimalt eftersom koordinationsproblem och social dynamik lägger hinder i vägen. Trots att gruppen på pappret har en ideal sammansättning med olika kompetenser blir resultatet ofta långt under dess potential.

Forskningen visar också att tydliga mål (som bärs och definieras av en ledare) inte alls behöver leda till framgång och framgångsrika grupper undviker ofta tydliga mål. De diskuterar istället ständigt och gör mängder av avvägningar mellan olika synpunkter. Resultatet är att uppgiften hålls levande och det uppstår en stark dynamik i gruppen. Det bästa är om gruppen kan formulera sina mål gemensamt och säkerställa att de olika kompetenserna verkligen kommer till användning. Utmaningen ligger då istället i den koordinationen och kommunikationen som krävs.

Avhandlingen kan läsas i sin helhet här: ”Kollektiv förmåga. En avhandling om grupper och kunskapsintegration.” eller beställas i bokform från Handelshögskolan i Stockholm på EFIKlicka här

OBS – glöm för övrigt inte att titta in i vår kalender med alla aktiviteter den kommande tiden! Nu närmast fem frukostseminarieri Stockholm och Järna som du kan anmäla dig till redan idag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>